Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Θεοφάνια δεν είχαμε μόνο στη Βάπτιση του Κυρίου, αλλά και στη Μεταμόρφωσή του!..


Θεοφάνια δεν είχαμε μόνο στη Βάπτιση του Κυρίου, αλλά και στη Μεταμόρφωσή του!..

Τα Θεοφάνια γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου και την ημέρα αυτή γίνεται αγιασμός των υδάτων όπου γίνεται ο Μέγας αγιασμός (ο «Μικρός» αγιασμός γίνεται κάθε πρώτη του μήνα στους ναούς και έκτακτα σε εγκαίνια καταστημάτων, σπιτιών κ.α). Κι όμως! Ακριβώς σαν σήμερα, επτά μήνες αργότερα, στις 6 Αυγούστου, έχουμε και τα άλλα Θεοφάνια, τη Μεταμόρφωση του Κυρίου, γιατί κι εκεί ο Χριστός έδειξε τη δόξα της θεότητάς Του!!
Και στην Βάπτιση και στη Μεταμόρφωση του Κυρίου είχαμε θεοφάνεια, γιατί ο Χριστός έδειξε τη δόξα της θεότητάς Του!!
ΣΗΜΕΡΑ οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν μια μεγάλη γιορτή της χριστιανικής Εκκλησίας. Τα Θεοφάνεια, Θεοφάνια ή Επιφάνεια. Λέγονται αλλιώς Φώτα και αναφέρονται στη βάφτιση του Χριστού και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά την ώρα της βάφτισης (Θεοφάνια).
Σύμφωνα με τη Γραφή, ο Χριστός προτού αρχίσει τη δημόσια εμφάνισή Του και το σωτήριο έργο Του, ήρθε στον Ιορδάνη να βαφτιστεί από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Μέχρι την ώρα αυτή ο Ιωάννης κήρυττε ότι γνωρίζει τον ερχομό του Θεού στον κόσμο, αλλά δεν τον έχει αντικρίσει. Όταν είδε τον Ιησού να έρχεται προς αυτόν αναφώνησε πως αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Ο Ιωάννης από έκπληξη και φόβο για τη θεία μεγαλειότητα του Χριστού αρνήθηκε να Τον βαφτίσει και μόνο ύστερα από προσταγή του Χριστού δέχτηκε να το κάνει.
Αμέσως μετά το βάφτισμα εμφανίστηκε «εν είδει περιστεράς» το Άγιο Πνεύμα και ακούστηκε η φωνή του άναρχου πατέρα να επιβεβαιώνει ότι ο βαφτιζόμενος είναι Υιός του Θεού (Ματθ. γ 13-17).
Τα Θεοφάνια γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου και την ημέρα αυτή γίνεται αγιασμός των υδάτων όπου γίνεται ο Μέγας αγιασμός (ο «Μικρός» αγιασμός γίνεται κάθε πρώτη του μήνα στους ναούς και έκτακτα σε εγκαίνια καταστημάτων, σπιτιών κ.α).

Κι όμως! Ακριβώς σαν σήμερα, επτά μήνες αργότερα, στις 6 Αυγούστου, έχουμε και τα άλλα Θεοφάνια, τη Μεταμόρφωση του Κυρίου, γιατί κι εκεί ο Χριστός έδειξε τη δόξα της θεότητάς Του!!
Είναι γνωστό ότι η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι κι αυτή μια μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας σε ανάμνηση του ομώνυμου γεγονότος από τη ζωή του Χριστού. Γιορτάζεται στις 6 Αυγούστου, αν και χρονολογικά έγινε λίγο καιρό πριν από το Πάθος.
Σύμφωνα με τη διήγηση του ευαγγελιστή Ματθαίου (ιζ' 1-9), ο Ιησούς πήρε τρεις από τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανέβηκαν σε ένα ψηλό βουνό, το οποίο η παράδοση ταυτίζει με το όρος Θαβώρ. Εκεί μεταμορφώθηκε μπροστά τους. Το πρόσωπό του έλαμψε, ο ήλιος και τα ρούχα του έγιναν άσπρα σαν το φως.
Ξαφνικά εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας, οι μεγαλύτεροι από τους προφήτες, και συνομιλούσαν με τον Ιησού. Ύστερα από λίγο φωτεινό σύννεφο τους επισκίασε και φωνή ακούστηκε από το σύννεφο που έλεγε: «Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα· αυτού ακούετε». Οι μαθητές στο άκουσμα των λόγων έπεσαν μπρούμυτα φοβισμένοι, ώσπου ήρθε ο Χριστός και τους άγγιξε λέγοντάς τους να σηκωθούν και να μη φοβούνται. Όταν αυτοί σήκωσαν το μάτια τους, αντίκρισαν μόνο το δάσκαλό τους, ο οποίος τους παράγγειλε να μην αποκαλύψουν το όραμα πριν από την Ανάστασή του.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος θεωρείται εικόνα και προτύπωση της μέλλουσας κατάστασης των δικαίων, των οποίων τη λαμπρότητα δήλωσε ο Χριστός λέγοντας: «Τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος» (Ματθ. ιγ' 43). Παράλληλα, θεωρείται θεοφάνεια, γιατί ο Χριστός έδειξε τη δόξα της θεότητας!!
Χρόνια Πολλά!!!
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου