Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019




Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου η παρουσίαση του Τόμου «Δογματική. Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αλήθειας» Αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε [Πόποβιτς] στο Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα.
Την εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, παρουσίασε ο Μανώλης Βελιτζανίδης.
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Ιουστίνου, υπό την διέυθυνση του χοράρχη κ. Γεώργιου Ν. Κωνσταντίνου.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Ιουστίνου Πόποβιτς.
Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και του Αγίου Όρους.
Ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σέρβος Υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Νέναντ Πόποβιτς.
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκδοση του Τόμου, και τόνισε πως μετά από δυσκολίες τελικά ο Τόμος εκδόθηκε στα 40 χρόνια από την κοίμηση του.
Επίσης ο Ηγούμενος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς), ενώ τόνισε ότι ο μακαριστός γέροντας Ιωσήφ πολύ τον αγαπούσε και τον θεωρούσε Άγιο πριν ακόμη γίνει.
Σε άλλο σημείο ο Γέροντας Εφραίμ, ανέγνωσε διάφορα κεφάλαια από το προσωπικό ημερολόγιο του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.
Για τον βίο του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) μίλησε ο Επίσκοπος πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος (Γιέφτιτς).
Στην συνέχεια ομιλία πραγματοποίησε ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης
Να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κύπρου, πλήθος κληρικών, μοναχών και μοναζουσών.
Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκυμανταίρ για την ζωή του Αγιου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου